HuurdersPlatform de Alliantie

Woningen aan de Saenredamstraat 79% energiezuiniger

terug naar overzichtdonderdag 30 juni, 2011

Woensdag 29 juni levert de Alliantie een energiezuinig renovatieproject op aan de Saenredamstraat.

Bij deze grootschalige renovatie is alles uit de kast getrokken om zo duurzaam mogelijke te renoveren. In Amsterdam is qua energetische kwaliteit nog een grote slag te slaan, bijvoorbeeld in de vele vooroorlogse bouw die de stad rijk is. Daarom heeft de Alliantie een aantal projecten aangewezen als Groene Ster project. Dit zijn projecten waarbij de alliantie extra investeert in energetische kwaliteit.

Het project in de Saenredamstraat is het eerste Groene Ster project dat wordt opgeleverd. Hier investeert de Alliantie boven het huidige ambitieniveau in energiebesparende maatregelen. Dit doet de corporatie om te leren over duurzaam renoveren. In de toekomst kan zij de nu opgedane ervaring zo efficiënt toepassen.

Het project.

Zomer 2010 is een start gemaakt met de realisatie van 17 huurwoningen en één bedrijfsruimte midden in de Pijp. De Alliantie én de bewoners van het complex spraken de wens uit zo duurzaam mogelijk te renoveren. Het pand uit 1880 gaat er qua energiezuinigheid fors op vooruit ten opzichte van de oude situatie. De woningen worden (per m2 gemiddeld) maar liefst 79% energiezuiniger. In de oude situatie hadden de woningen een energielabel E in de nieuwe situatie komt de Alliantie uit op label A.

Deze verbeterde energieprestatie wordt behaald door:

§ Hoogwaardig en innovatief isolatiemateriaal;§ Zonnecollectoren;§ Zonnepanelen / PV cellen;§ CO2 gestuurde ventilatie;§ Lage temperatuur vloerverwarming;§ LED verlichting in de algemene ruimtes; Leren door investeren

De Alliantie heeft zichzelf de doelstelling gesteld om 25% energie en CO2 te besparen per m2 woning tussen begin 2009 en eind 2018. Bij grootschalige renovatie is de doelstelling om energielabel B te verwezenlijken. Binnen deze doelstelling gelden de Groene Ster projecten als uitzondering. Dit zijn projecten waarbij enorme winst op het gebied van duurzaamheid te halen is. Hier wordt optimaal (en meer dan normaal) geïnvesteerd in energetische verbetering en duurzaamheid. Dit is niet de nieuwe standaard maar een leerschool voor de toekomst. Zo probeert de Alliantie uit de vinden hoe zij zo duurzaam als mogelijk en toch kosten efficiënt kan renoveren. Dit is een intensief maar leerzaam traject, alle betrokkenen afdelingen komen tot waardevolle nieuwe inzichten in hun eigen expertise. Samen leveren zij een beter en meer verantwoord product voor de klant.