HuurdersPlatform de Alliantie

MBO-trainees aan het werk bij de Alliantie

terug naar overzichtzondag 26 september, 2010

De Alliantie biedt getalenteerde, afgestudeerde MBO’ers bouwkunde vanaf 1 september de mogelijkheid om verder te leren en te werken via een traineeschap vastgoedbeheer. De Alliantie brengt hiermee het vak en jonge werkzoekenden bij elkaar. “Goed vastgoedbeheer is namelijk een leuk vak en wij kunnen ook leren van deze jonge instroom”, zegt Fred Jak, hoofd planmatig onderhoud bij de Alliantie in Amsterdam.

MBO’ers kennen vanuit hun bouwopleiding op het ROC vaak het werkveld van de aannemer en de architect. Dat zij voor een afwisselende baan ook bij een woningcorporatie terecht kunnen, is minder bekend. De Alliantie brengt hier graag verandering in en zet het vak vastgoedbeheer bij woningcorporaties op de kaart.

‘Meester-gezel’-principe
Senior medewerkers vastgoedbeheer kunnen door het begeleiden van de MBO-trainees hun kennis en expertise overdragen aan de nieuwe generatie. Op deze manier wordt de continuïteit van het vak gewaarborgd. Dit ‘meester-gezel’-principe is nieuw binnen de Alliantie. Fred Jak: “Wij zijn ook benieuwd wat wíj kunnen leren van deze jonge instroom; wat voor nieuwe ideeën brengen de trainees met zich mee?”

Opzet traineeschap
Per 1 september zijn er drie trainees bij de Alliantie gestart, ieder op een andere locatie. Zij werken vier dagen per week en krijgen één dag opleiding. Tijdens drie perioden van vier maanden komen verschillende disciplines aan bod: van de voorbereiding en het opstellen van een meerjarenbegroting tot de uitvoering in de praktijk. Vervolgens specialiseren de trainees zich in één van deze disciplines gedurende een periode van zes maanden. Na afronding van een gedegen opleidingsprogramma ontvangen de trainees aan het eind van het traineeschap een ‘certificaat vastgoedbeheer’ dat aantoont dat zij het vak beheersen.
 Bron: de Alliantie