HuurdersPlatform de Alliantie

Bouw koopwoningen tot stilstande gekomen

terug naar overzichtzaterdag 21 februari, 2009

Volgens Bob van der Zande, bouwregisseur van de Gemeente Amsterdam, is de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds de jaarwisseling met 90% gedaald. Door die daling is ook de bouw van koopwoningen in Amsterdam nagenoeg stil komen te liggen. Bouwprojecten die al gepland waren gaan nog door maar men richt zich nu vooral op de huurwoningen. Van der Zande komt tot die conclusie na een inventarisatie bij bouwers, ontwikkelaars en woningcorporaties.

Volgens bouwers zullen zij dit jaar nog twee- tot drieduizend huurwoningen bouwen. In 2008 lag de bouwinzet bijna drie keer zo hoog, echter van de geplande 7000 woningen werden er uiteindelijk  maar 4400 gebouwd.

Wethouder Ruimtelijke Ordening, Van Poelgeest, wijdt de problemen aan het feit dat het voor starters moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. Doorstromers, die eerst hun oude woning verkocht willen hebben, hebben daar last van en wachten dus langer met het kopen van een nieuw huis. Van Poelgeest hoopt dat de bouw van woningen niet helemaal stil komt te liggen en er desnoods op een laag pitje doorgaat.  (bron: Parool)